foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. 065/5249-170

Novi Sad , info@timscuba-diving.org

"RONITE SA NAMA! NAŠA MISIJA JE BEZBEDNO RONJENJE."

<img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" />

Od 17. - 20. VIII 2014. u oragnizaciji Ronilačkog Kluba "Neretva" u Mostaru je održan CAVERN KURS. CAVERN kurs je uvodni kurs za ronjenje u podvodnim pećinama, te je od izuzetne važnosti pohađati ga.

Kurs CAVERN dozvoljava roniocu da vrši penetraciju u pećinu dok postoji vizuelni kontakt sa izlazom.

 

Pozicija Crno Oko

Na pomenutom kursu su prisustvovala dva člana našeg Kluba, Filip Stošić (PSS AOWD) i Goran Dimitrić (PSS instr). Kurs je držao Dado Podnar. Sastavni deo ove specijalističke obuke su terojiska predavanja kao i tri ronjenja u uslovima za CAVERN ronjenje. Ronjenja su izvedena na pozicijama u okolini Mostara, Crno Vrelo i Crno oko.

U Crnom Vrelo dubina zarona je bila 30metara, a na poziciji Crno Oko 16metara. U oba slučaja temperatura vode je bila 8 stepeni.

Pre samog zarona formirane su ronilačke grupe. Našu grupu činili smo Damir, Filip i ja (Goran). Potom se pristupilo određivanju dinamike zarona. Zbog nepristupačnog terena koji bi izuzetno otežano nošenje opreme na poziciju zaranjanja, bili smo primorani da opremu spuštamo pomoću kanapa i čekrka sa mostića na visini od 20ak metara.

 

Nakon spuštanja pod vodu na dubini od 7m, konstatovali smo da smo svi OK i krenuli prema dnu. Max dubina je bila 16 metara i nalazili smo se u centralnoj prostoriji koja se nastavlja sa tri kanala. Penetracija u kanale nije bila moguća prvenstveno zbog nivoa naše obučenosti kao i zbog izuzetno snažnog dotoka izvorske bistre vode koja se nakonprolaska krzo centralnu prostoju uliva u Neretvu.

 

Prolazeci celom prostorijom i pregledajući je  pod vodom smo boravili 20ak minuta. Na izron smo krenuli pošto smo pregledali svaki "ćošak" prostojie u kojoj smo boravili.

 

Nakon izranjanja, sa kompletnom ronilačkom opremom na leđima smo morali da pređemo presahli potok kuda voda teče kada je veći vodostaj. Izrazi lica nakon izrona su bili dovoljni da opišu oduševljenje koje je konstantno bilo prisutno tokom celog zarona.

 

PRESREĆNI I PREZADOVOLJNI

 

Trećeg septembra 2007. godine ronilački klub "TIMScuba Diving" učestvovao je u međunarodnoj ekspediciji "Mostar 2007". Ekspedicija je organizovana pod okriljem ronilačke organizacije PSS. Članovi ekspedicije bili su ronioci iz Slovenije, BIH, Italije i ronioci Laslo Dani i Goran Dimitrić iz Srbije.

Ronilo se na poziciji Crno vrelo, upodvodnoj pećini čija najveća dubina iznosi 89 metara. Ronilo se u tri grupe ronilaca, koje su fomirane po iskustvu i stepenu obučenosti za ronjenja u pećinama

Prvu grupu su činili najiskusniji: Podnar Damir, Matej Mihajlovski i Copi Bostian. Oni su se spustili na dno pećine, ronili su ronilicama i disali odgovarajuće gasne mešavine. Instruktor Goran Dimitrić je takođe imao zadovoljstvo da roni u pećini, ali ne do dna. Samim tim što je bio>deo ove ekspedicije omogućilo mu je sticanje dodatnog i vrlospecifičnog ronilačkog iskustva.

Temperatura vode je bila 6°C. Unutar same pećine, dokle svetlost dopire,vidljivostje po proceni Gorana Dimitrića oko 10 metara. Uz pomoć lampe Bersub 4x4, uspeo je da vidi nekoliko riba, razvučene kanape ranijih ekspedicija koje su tu ronile, kao i telefonski kabel nekog od obližnjih mesta.

Naravno,ogromno iskustvoje i samboravak na takvoj ekspediciji, jer su ronioci od ranih jutarnjih časova, u potpunosti biliposvećeni organizaciji zarona. Od pravljenja osnovnog plana ronjenja, proračuna koje će se mešavine koristiti, pravljenja samih mešavina, njihove provere, pripreme opreme, provere ronilica ...

Ovakva ronjenja definitivno zahtevajudobu pripremu i planiranje, naravno uvek postoji strepnja da se nešto može desitiIskustvo koje poseduju članovi ove ekipe nisu dovodila u sumnju uspešnost ronjenja.

"Nekako su mi kroz glavu prošla ronjenja na moru i u momentu mi se učinila kao nešto što je minorno u odnosu na zaron koji sam upravo završio. Poželeo sam završiti kurs za speleo ronjenje." - Goran Dimitrić nakon zarona.

U toku je razmatranje organizacije jednog ovakvog kursa na području Srbije. U međuvremenu se traži lokacija gde bi bilo bezbedno održati kurs. Takođe, potebna je i specifična oprema, što ronilački klub TIMScuba Diving neće sprečiti u nameri da kurs organizuje. Ovaj kurs bi vodio PSS kurs direktor - Damir Podnar.

NAJAVA DOGAĐAJA!

DOGAĐAJI KOJI SLEDE:

- 01.maj 2016.

  Ronjenje na Braču, Hrvatska

- 21.juli 2016.

  Ronjenje na Krku,Hrvatska

- 10.septembar

  Ronjenje u Crvenom moru

Ko je On-line

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

Login Form

Prijatelji kluba