foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. 065/5249-170

Novi Sad , info@timscuba-diving.org

"RONITE SA NAMA! NAŠA MISIJA JE BEZBEDNO RONJENJE."

<img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" />

Trećeg septembra 2007. godine ronilački klub "TIMScuba Diving" učestvovao je u međunarodnoj ekspediciji "Mostar 2007". Ekspedicija je organizovana pod okriljem ronilačke organizacije PSS. Članovi ekspedicije bili su ronioci iz Slovenije, BIH, Italije i ronioci Laslo Dani i Goran Dimitrić iz Srbije.

Ronilo se na poziciji Crno vrelo, upodvodnoj pećini čija najveća dubina iznosi 89 metara. Ronilo se u tri grupe ronilaca, koje su fomirane po iskustvu i stepenu obučenosti za ronjenja u pećinama

Prvu grupu su činili najiskusniji: Podnar Damir, Matej Mihajlovski i Copi Bostian. Oni su se spustili na dno pećine, ronili su ronilicama i disali odgovarajuće gasne mešavine. Instruktor Goran Dimitrić je takođe imao zadovoljstvo da roni u pećini, ali ne do dna. Samim tim što je bio>deo ove ekspedicije omogućilo mu je sticanje dodatnog i vrlospecifičnog ronilačkog iskustva.

Temperatura vode je bila 6°C. Unutar same pećine, dokle svetlost dopire,vidljivostje po proceni Gorana Dimitrića oko 10 metara. Uz pomoć lampe Bersub 4x4, uspeo je da vidi nekoliko riba, razvučene kanape ranijih ekspedicija koje su tu ronile, kao i telefonski kabel nekog od obližnjih mesta.

Naravno,ogromno iskustvoje i samboravak na takvoj ekspediciji, jer su ronioci od ranih jutarnjih časova, u potpunosti biliposvećeni organizaciji zarona. Od pravljenja osnovnog plana ronjenja, proračuna koje će se mešavine koristiti, pravljenja samih mešavina, njihove provere, pripreme opreme, provere ronilica ...

Ovakva ronjenja definitivno zahtevajudobu pripremu i planiranje, naravno uvek postoji strepnja da se nešto može desitiIskustvo koje poseduju članovi ove ekipe nisu dovodila u sumnju uspešnost ronjenja.

"Nekako su mi kroz glavu prošla ronjenja na moru i u momentu mi se učinila kao nešto što je minorno u odnosu na zaron koji sam upravo završio. Poželeo sam završiti kurs za speleo ronjenje." - Goran Dimitrić nakon zarona.

U toku je razmatranje organizacije jednog ovakvog kursa na području Srbije. U međuvremenu se traži lokacija gde bi bilo bezbedno održati kurs. Takođe, potebna je i specifična oprema, što ronilački klub TIMScuba Diving neće sprečiti u nameri da kurs organizuje. Ovaj kurs bi vodio PSS kurs direktor - Damir Podnar.

NAJAVA DOGAĐAJA!

DOGAĐAJI KOJI SLEDE:

- 01.maj 2016.

  Ronjenje na Braču, Hrvatska

- 21.juli 2016.

  Ronjenje na Krku,Hrvatska

- 10.septembar

  Ronjenje u Crvenom moru

Ko je On-line

Ko je na mreži: 4 gostiju i nema prijavljenih članova

Login Form

Prijatelji kluba