foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. 065/5249-170

Novi Sad , info@timscuba-diving.org

"RONITE SA NAMA! NAŠA MISIJA JE BEZBEDNO RONJENJE."

<img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" />

Od 17. - 20. VIII 2014. u oragnizaciji Ronilačkog Kluba "Neretva" u Mostaru je održan CAVERN KURS. CAVERN kurs je uvodni kurs za ronjenje u podvodnim pećinama, te je od izuzetne važnosti pohađati ga.

Kurs CAVERN dozvoljava roniocu da vrši penetraciju u pećinu dok postoji vizuelni kontakt sa izlazom.

Na pomenutom kursu su prisustvovala dva člana našeg Kluba, Filip Stošić (PSS AOWD) i Goran Dimitrić (PSS instr). Kurs je držao Dado Podnar. Sastavni deo ove specijalističke obuke su terojiska predavanja kao i tri ronjenja u uslovima za CAVERN ronjenje. Ronjenja su izvedena na pozicijama u okolini Mostara, Crno Vrelo i Crno oko.

U Crnom Vrelo dubina zarona je bila 30metara, a na poziciji Crno Oko 16metara. U oba slučaja temperatura vode je bila 8 stepeni.

Pre samog zarona formirane su ronilačke grupe. Našu grupu činili smo Damir, Filip i ja (Goran). Potom se pristupilo određivanju dinamike zarona. Zbog nepristupačnog terena koji bi izuzetno otežano nošenje opreme na poziciju zaranjanja, bili smo primorani da opremu spuštamo pomoću kanapa i čekrka sa mostića na visini od 20ak metara.

Nakon spuštanja pod vodu na dubini od 7m, konstatovali smo da smo svi OK i krenuli prema dnu. Max dubina je bila 16 metara i nalazili smo se u centralnoj prostoriji koja se nastavlja sa tri kanala. Penetracija u kanale nije bila moguća prvenstveno zbog nivoa naše obučenosti kao i zbog izuzetno snažnog dotoka izvorske bistre vode koja se nakonprolaska krzo centralnu prostoju uliva u Neretvu.

Prolazeci celom prostorijom i pregledajući je  pod vodom smo boravili 20ak minuta. Na izron smo krenuli pošto smo pregledali svaki "ćošak" prostojie u kojoj smo boravili.

Nakon izranjanja, sa kompletnom ronilačkom opremom na leđima smo morali da pređemo presahli potok kuda voda teče kada je veći vodostaj. Izrazi lica nakon izrona su bili dovoljni da opišu oduševljenje koje je konstantno bilo prisutno tokom celog zarona.

 

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA!

DOGAĐAJI KOJI SLEDE:

- 01.maj 2016.

  Ronjenje na Braču, Hrvatska

- 21.juli 2016.

  Ronjenje na Krku,Hrvatska

- 10.septembar

  Ronjenje u Crvenom moru

Ko je On-line

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

Login Form

Prijatelji kluba